Pistaći iz Bronte-a

Potrošači sa najboljim ukusom znaju da najbolji pistaći sveta dolaze sa Sicilije, iz grada sa 20 hiljada stanovnika zvanog Bronte, koji se nalazi blizu Mount Etne. Pistaći od Bronte-a su veoma posebni: beru se samo svake druge godine. Zrna su prilično velika i izdužena, sa sjajnom smaragdno-zelenom bojom i intenzivnim mirisom.
Ovo drevno seme se danas izvozi kao luksuzni sastojak iz voćnjaka na planini Etna  širom sveta. Danas "zeleno zlato" Brontea nije prisutno samo u konditorskim prodavnicama, već i u najkvalitetnijim kulinarskim kuhinjama - zahvaljujući nekoliko odličnih sicilijanskih kuvara. 
Šta čini ovo voće tako jedinstvenim? Prvo, pistaći iz Bronte-a nisu ni pečeni ni slani, za razliku od većine vrsta iranskih ili američkih pistaća koji se mogu naći u prodavnicama. Drugo, danas je već široko prihvaćeno da poseban "terroir" čini ovaj tip tako izvrsnim. Na podnožju planine Etna, pistaći se gaje na terasama na obroncima na tlu koje je prilično bogato silicijumom, što daje orasima izuzetnu aromu. Osim toga, klimatizacija područja gajenja je još jedan razlog zbog njegovog posebnog ukusa: na 800 metara nadmorske visine topli dani obično praćeni hladnim noćima. Zbog ovakve fluktuacije temperature, plod pistaća izgubi svoj sadržaj vlage, tako da aromatični ukus postaje više koncentrisan u orasima. Pistaći iz Bronte-a imaju visoku osetljivost na temperaturu i svetlost.
Zbog toga, dok se beru, orasi se tretiraju izuzetno pažljivo: nakon što su osušeni na suncu 2-3 dana, oni se čuvaju u hladnjačama u svojim školjkama (i samo ako ga kupac zatraži, oni se čiste od svojih omotača, neposredno pre prodaje). Na taj način, orah pistaći mogu očuvati svoj originalni kvalitet dve godine - sve do sledećeg branja.
 

Kandirane latice ljubičice

Nije iznenađujuće da je jedna od omiljenih grickalica austrijske carice Sissy (Elzabeta Bavarska, takođe i mađarska kraljica) bila kandirana latica ljubičice: njen neodoljiv, senzulano aromatičan slatki ukus slaže se s mnogim delicijama, a njen miris može doneti čarobno proleće u prostoriju u jednom trenutku!

Kandirane latice ruže

Ukus ruže jednak je njenom mirisu! Neverovatno je kako se miris ruže manifestuje kao ukus u ustima. Ovaj poseban prestižni proizvod uvozimo iz Francuske.

Zrna kafe iz Etiopije

Ručno ubrana zrna kafe iz Yirge u Etiopiji ne zovu se slučajno dijamantima kafe: ona u sebi istovremeno nosi ukuse bobičastog voća i arome limuna koje u kombinaciji s karakterističnim kiselinama doslovce obuzmu ukusne pupoljke.

Crna Hawaii so

Ova morska so crne boje prizvodi se na jednom od sićušnih havajskih ostrva. Kako bi se povećao sadržaj minerala u soli, crno lava kamenje stavlja se u bazene s morskom vodom, na taj način stvara se upečatljiva crna boja soli. Kakav je osećaj okusiti čokoladu izdašno posutu kvalitetnom morskom soli?
Fantastičan! Na prvi zalogaj, u ustima se otapa uobičajeni ukus. Nakon toga, kada dođete do prvog malog zrna soli, njegova se slanoća raspršuje i konačno stapa s ukusom čokolade. Njen ukus nije tako oštar - ili ćete je odbaciti zauvek ili ćete se odmah zaljubiti u nju! Ako prihvatite moj savet, dajte joj priliku pre nego što je odbijete tako da možete otkriti šta vam više odgovara.

Liofizirano voće

Sušenje smrzavanjem (ili liofilizacija) proces je dehidratacije tokom kojeg se proizvod koji se treba osušiti prvo smrzava, a nakon toga se uz smanjenje pritiska okoline, polako dodaje toplina kako bi smrznuta voda iz sirovine nestala. Preciznije, led prelazi direktno iz čvrstog u gasovito stanje, izbegavajući fazu tekućeg stanja.

Postoje dve glavne prednosti sušenja smrzavanjem u poredjenju s drugim tradicionalnim metodama sušenja. Kao prvo, ne troši se velika količina topline te stoga toplina ne oštećuje vredne sastojke sirovine. Vitamini se ne otapaju, proizvod zadržava svoju boju i ukus, a ne uništava se ni fruktozni sadržaj. Kao drugo, tokom procesa sušenja smrzavanjem, nema oblika tekuće vode, odnosno ne događa se isparavanje. Stoga vredni sastojci poput nutritivnog sadržaja ne izlaze iz voća s vodom koja isparava, nego ostaju u njemu.

Pekan

Pekan orasi spoljasnjim izgledom liče orasima, ali njihova unutrašnja svojstva su različita: imaju slađi, aromatičniji ukus, Pekan orasi smatraju se idealnom hranom jer sadrže većinu sastojaka koji su potrebni telu. Pekan orasi na čokoladi čine je još idealnijim slatkišem za Vas!

Lešnik iz Piemonte-a

Lešnike iz Piemontea u Italiji ne smatramo najboljima na svetu samo mi, nego i kuvari iz restorana s Michelinovim zvezdama, kao i najbolji poslastičari sveta. Ti aromatični orašasti plodovi uzgajaju se isključivo na padinama planine Langhe, gde ih bogato tlo, večno sunce i slani vetrovi dovode do kulinarskog savršenstva. Njihov kremasti, baršunasti ukus nije moguće zameniti s bilo kojom drugom vrstom lešnika i to ih čini savršenima za sve tri vrste naših čokolada.

Morska so sa vanilom sa Tahitija

Morska so s ukusom Bourbon vanile, kada se pravilno upotrebljava, može podstaknuti ekstazu ukusnih pupoljaka. Najviše ih volimo u kombinaciji s čokoladnim dražama s ukusom karamele jer je slankasta karamela već dugo naš omiljeni sastojak. Na takvu jaku bazu možemo staviti bilo koje dodatke, nećemo biti razočarani!

Morska so sa crnim vinom

Nije iznenađenje da je so s crnim vinom francuski proizvod! Ova izvrsna so dolazi iz Ile de Ré, sićušnog otoka na zapadnoj obali Francuske. A vino iz Bordeauxa verovatno je dovoljno poznato, ne treba ga posebno predstavljati... Rezultat kombinacije vrhunskih proizvoda ove dve regije je očaravajuća gastronomska delicija: morate ih probati u kombinaciji s čokoladom!

Jestivo 23-karatno zlato

Od davnih vremena zlato se koristilo kao novac te u mnoge druge različite svrhe: Egipćani su smatrali da će ih zlato učiniti besmrtnima, američki domoroci stavljali su zlato u hranu kako bi mogli plutati, a u današnje vreme koristimo ga u izradi satova, nakita i šaljemo ga u svemir putem svemirske sonde Voyager.

Nakon renesanse zlato se vraća u krugove vrhunske gastronomije u jestivom obliku širom sveta - i na čokoladu chocoMe.
Kompanija iz slikovite Firence razvila je novi umetnički oblik jestivog zlata koje se lako može koristiti za ukrašavanje poslastica, hrane, pa čak i pića. Iako nas neće učiniti besmrtnima ili nam omogućiti da letimo, zlato svojom lepotom može obasjati naše svakodnvne živote.

Jestivo srebro

Svetlucavo nikada nije bilo tako primamljivo. Preliv od jestivog srebra prava je retkost koja može podići vrednost čak i najpažljivije izrađenim kreacijama. Iako nema nikakav miris ili ukus, može očarati svojom čistom lepotom.

Valrhona 66% tamna čokolada

U ovom spoju najkvalitetnijih tamnih čokolada, ukus kakaa spaja se s intenzivnim tonovima lešnika, daškom cimeta, a završava kiselkastim ukusom crvenog voća koji ostaje u ustima.

ChocoMe 40% mlečna čokolada

Zrna kakaa Arriba uzgajaju se isključivo u blizini ekvatora visoko u Andima. Zahvaljujući kombinaciji jedinstvene klime i bogatog tla, zrna imaju vrlo istančanu aromu. Ima 40% udela kakaa. Ova mlečna čokolada iznenađuje svojim intenzivnim sadržajem kakaa - nepogrešivo Arriba - i voćnim ukusima. Ukus je dobro zaokružen jer je dosta kremast i mlečan. Čak sadrži i suptilne naznake egzotičnog bilja i začina.

ChocoMe bela čokolada

Bela čokolada Callebout bogata Bourbon vanilom i sa 100% udelom kakao maslaca pravi se od posebno izabranih zrna kakaa. Kremasto mleko obogaćeno je prepoznatljivim ukusom sočne vanile. Konačan rezultat je umirujući sklad u ustima.

Tamna čokolada chocoMe - bez dodatnog zasladjivanja

Bez dodatnog šećera, baza za našu novu čokoladnu kolekciju je bogata belgijska čokolada složenog ukusa napravljena od ručno izrabranih zrna kakaa, 53,9% udela kakaa i 100% čistog kakao maslaca, burbon vanile i zamene za šećer - maltitola.

Mešavina mlečne čokolade chocoMe i 34% udela karamele

Mešavina mlečne čokolade chocoMe i 34% udela karamele
Poseban spoj mlečne čokolade chocoMe s 40% udela kakaa i posebno kremaste mešavine karamele i mlečne čokolade koja je jedna od kreacija naše fabrike. Zahvaljujući prevladavajućim notama karamele ovaj "čokoladni cuvée" u sebi sadrži mekoću mleka i slatke arome.

Tamna čokolada Valrhona Grand Cru Madagascar sa 64% udela kakaa

Na periferiji reke Sambiran na ostrvu Madagaskar odabrana je čokolada fermentiranog specijalnog kakao zrna, Criollo u Trinirariji, izuzetno složenog ukusa. Osim dominantnog, blago gorkog kakaa, dodaje se i ukus crvenih jagoda i citrusa, kao i arome tropskog voća i čaja Earl Grai.  Sa sadržajem kakaa od 64%, nudi izuzetno uravnotežen ukus sa prijatnim dugim trajanjem.

Glavni sastojak čokolade potiče od najveće francuske profesionalne kompanije čokolade (Valrhona). 

Tamna čokolada Cacao Barry sa 70% udela kakaa

Tamna čokolada francuskog društva Cacao Barry sa 70% udela kakaa odlikuje se karakterističnim intenzivnim ukusom kakaa. Ručno ubrana zrna kakaa koja služe kao baza čokolade imaju jedinstvenu bogatu aromu zahvaljujući bogatom tlu na kojem se nalaze plantaže sa savršenim vremenskim uslovima. Čokolada koja je napravljena od ovih zrna ima lagano cvetne i kiselkaste tonove sa snažnim ukusom kakaa.

Mlevena čokolada Valrhona Mariage de Grand Crus s 40% udela kakaa

Posebna mlečna čokolada s 40% udela kakaa francuskog proizvođača čokolade Valrhona mešavina je ekvatorskih zrna kakaa Forastero, kremastog mleka, šećera iz šećerne trske i daška slada. Zahvaljujući visokom udelu kakaa može se pohvaliti zapanjujućim ukusom kakaa i intenzivnim tonovima badema uz mrvicu vanile.

Tamna čokolada Michael Cluizel sa 60% udela kakaa i ukusom kafe Arabika

Zrna kakaa i kafe. Dva odvojena i nesumnjivo kompleksna sastojka koja se sjedinjuju u ovoj tamnoj čokoladi jedinstvenog ukusa. Čokolada koju chocoMe koristi u ovoj kreaciji dolazi od nikog drugog nego od francuske kompanije Michel Cluizela. Oni ne koriste arome tokom procesa proizvodnje, a sastojke mešaju tokom končiranja (mešanje i pritiskanje fino mlevenih prženih zrna kakaa s kakao maslacem), kako bi ručno ubrana zrna Arabike mogla poboljšati svilenkastu teksturu čokoladne mase.

Blond čokolada Valrhona s 32% udela kakaa

Nakon dobro poznatih tamnih, mlečnih i belih čokolada, francuski proizvođač čokolade Valrhona kreirao je četvrtu vrstu čokolade koju je nazvao blond. Svojom nijansom boje pšenice nalazi se između mlečne i bele čokolade, a po okusu je bliža beloj čokoladi s izraženom notom obične karamele. Relativan problem kod blond čokolade leži u težini procesa proizvodnje: potrebno je puno znanja i veštine da bi se šećer karamelizovao, a da pritom ne zagori mleko u prahu koje se dodaje.

Tamna čokolada chocoMe iz Venezuele sa 72% udela kakaa

Venezuela je zemlja suprotnosti, prošarana planinama sa snežnim vrhovima i bujnim džunglama. Ova izvanredna čokolada napravljena je mešanjem zrna kakaa vrste Criollo i Trinitario. Lagane arome crnih maslina mešaju se s podtonovima drveta u ovoj ludoj kombinaciji - i sve to bez naznake lecitina.

Bademi iz Avole

Grad Avola na jugoistoku Sicilije ostavio je trag na karti svetske gastronomije svojim iznimnim bademima. 2600 sunčanih sati godišnje, morska klima i tlo bogato kalcijumom pogoduje posebno oblikovanim bademima zaista jedinstvenog okusa. Ovi bademi veći su, pljosnatiji i mekši nego obični bademi, imaju visok udeo ulja i boje su peska.

Tonka pasulj

Naborani, crni, izduženi tonka pasulj neverovatno je bogat izvor mirisa i ukusa: u isto vreme podseća na vanilu, cimet, klinčiće i bademe. Upravo zbog te kompleksnosti može istaknuti različite tonove kada se spoji s različitim čokoladama: s tamnom čokoladom ističe se nota cimeta, mlečnu čokoladu čini prozračnijom i kremastom, pojačava ukus orašastih plodova i ostavlja dugotrajan ukus u ustima.

Kora bergamota

Zahvaljujući svom karakterističnom mirisu, bergamot iz Calabrije koristi se uglavnom u industriji parfema, ali mi smo ovaj put njegovu voćnu koru spojili s čokoladom. Biljka ima ugodan citrusni, sveži, lagano cvetni miris, koji se neverovatno sljubljuje s čokoladnim specijalitetom iz Venezuele.

Nagrade