Skladištenje i konzumacija

Kako čuvati čokoladu

 

Idealno, čokoladu treba čuvati na blago hladnom, suvom, tamnom mestu, daleko od intenzivnih mirisa, čuvati od direktne sunčeve svetlosti i zaštićene od visoke relativne vlažnosti (preko 65%).Optimalno treba čuvati između 12-20 stepeni Celzijusa, tako da nije neophodno čuvati u frižideru. U ovim idealnim okolnostima, tamna čokolada se može čuvati do jedne i po godine, ali naravno datum isteka zavisi i od različitih preliva svake čokolade posebno. Zbog toga u slučaju određenih kombinacija možemo osigurati originalni kvalitet samo četiri meseca. Bela i mlečna čokolada se ne mogu čuvati koliko i tamna čokolada, tj. Generalno ne duže od jedne godine. Prozirna plastična vrećica sa lepljivom ivicom oko svake čokoladne table služi za ponovno zatvaranje pakovanja u slučaju da se čokolada ne služi cela odmah, tako da može zaštititi čokoladu od vlage za kasniju konzumaciju.

 

Kako konzumirati čokoladu

 

Pre degustacije, preporučljivo je čuvanje čokolade na sobnoj temperaturi na kratko, ako je ranije bila skladištena na hladnom mestu. Optimalna temperatura za degustaciju je oko 20 stepeni Celzijusa. Nakon što otvorite paket, pažljivo proučite površinu čokolade! Trebala bi da bude sjajna. Onda proverite miris! Trebalo bi da osetite miris čiste čokolade, pomešane sa mirisom vaših izabranih preliva. Naročito ako je čokolada posuta liofiliziranim plodovima, trebalo bi da ima miris sličan onom od svežeg voća. Na kraju, pogledajte svoju čokoladnu tablu: svaka chocoMe čokolada je obećanje za neobično vizuelno i estetsko iskustvo!

 

 

Sada je vreme da probate! Odlomite mali deo i slušajte zvuk: trebalo bi da daju jasan, karakterističan, oštar zvuk pucanja, uzrokovan kristalnom strukturom kakao putera. Pukotina bi trebala biti ispravna, a čokolada ne bi smela da se sruši. Ako držite komad čokolade u ruci nekoliko sekundi, počinje da se topi; to je zato što naši čokoladni proizvodi sadrže 100% kakao maslac, a u njega nema pirea od kikirikija ili bilo kog drugog biljnog ulja. Stavite komad u usta, držite ga na svom jeziku neko vreme dok se ne otopi ... Zatim okrenite komad čokolade u ustima i zagrizite kako bi osetili različite prelive, koji se fantastično stapaju sa čokoladom! Možda se pitate koliko dugo ćete moći da osetite različite ukuse nakon što progutate čokoladni komad. Ako želite da probate mnoge naknadne varijacije čokolade, pijte malo vode ili pojedite malo jabuka nakon svakog drugog proizvoda kako biste osvježili usta. Iako je kafa prilično dobra u kombinaciji sa čokoladom, bolje je da ih ne konzumirate zajedno obzirom da stimulišu iste receptore u ustima.