Liofilizovano (osušeno) voće

Sušenje smrzavanjem (ili liofilizacija) je proces dehidracije tokom kojeg je proizvod koji je potrebno sušiti prvo zamrznuti, a zatim se smanjuje pritisak u okruženju, vrlo lagano se dodaje toplota kako bi se zamrznuta voda u materijalu "nestala". Preciznije, led se dozvoljava direktno sublimirati iz čvrste faze u gasnu fazu, izbegavajući tečnu fazu.

 

Detaljan opis postupka sušenja zamrzavanjem je sledeći: Ako se pritisak spusti na nekoliko milibara, voda sublimira iz čvrstog stanja (tj. Leda), što znači da se kada se toplota isporučuje, led se ne pretvara u vodu, već prelazi u stanje plina bez prolaza kroz tečnu fazu. Ovo se javlja pri veoma niskom pritisku, obično ispod 6 milibara. Prema tome, prvo je proizvod zamrznut, stavljen u vakuumsku komoru gde se pritisak na okolinu smanjuje na manje od 6 milibara. Posle toga, nije potrebno grejanje: dovoljno je da proizvod dovede na sobnu temperaturu veoma sporo. Na primer, kako bi se dobile jagode od smrznute jagode, potrebno je najmanje 20-24 sata!

 

Postoje dve glavne prednosti sušenja u zamrzavanju u poređenju sa drugim tradicionalnim metodama sušenja. Prvo, ne koristi se velika količina toplote; stoga toplota ne ošteti vredne supstance materijala. Vitamini se ne rastvore, proizvod zadržava svoju boju i ukus, a sadržaj fruktoze se ne uništava. Drugo, tokom procesa zamrzavanja ne postoji nikakva forma tečne vode, drugim rečima, ne dođe do isparavanja. Zbog toga vredne supstance, kao što je nutritivni sadržaj, ne ostavljaju plod vodom koja isparava, već ostaje potpuno u plodu. Posle toga ništa ne treba "obnoviti" niti dopuniti, tako da proizvodi koji se osuše u zamrzivaču ne sadrže nikakve dodatne arome, šećere, boje, vitamine ili mineralne supstance - sve je u njima "originalno".

Liofilizovano (osušeno) voće